Categories
Ganduri

Când bate vina la ușă, ce faci?

“Bine ai revenit,Vină. Te servesc cu ceva? O noapte nedormită, o durere de cap, un privit îndelung în pământ? auzi… dar cât ai de gând să stai? “

Cum ar fi să stăm de vorbă cu Vina? Să o întrebăm de unde vine, și cu ce ocazie ne bate la ușă. Ea ne poate întreba, de asemenea, de ce o tot primim dacă nu ne face placere vizita ei? Hm… oare de ce?

Vom face orice ca să nu mai vină Vina în vizită în casa noastră sufletească: ori vom spune doar DA, ori închidem toată prăvălia conștiinței. Dacă (ne) închidem, atunci închidem și rupem orice relație inclusiv cu sine și ne obligăm la o singurătate care are să ne izoleze tocmai de noi înșine. Dacă spunem DA la orice solicitare, la orice dorință a celorlalți, ușor ușor dispărem. Câteodată ne revenim cu o forță impresionantă a urii față de ceilalți. Evitând Vina predăm controlul celorlați. Și tu cui rămâi?

Când ești mic, și viața ta depinde de adulții îngrijitori, Vina este cea care te ajută să supraviețuiești, este prietena ta din copilărie. În copilarie nu ai de ales, te pliezi pe așteptările părinților: să fii, să faci, să te comporți. Acest lucru asigură menținerea unei forme de atașament cu părinții, menține tocmai sursa vieții, a siguranței. Vina este prietena care vine și semnalează că dacă vei face ceva riști să pierzi acel atașament. Vina e cea care îți șoptește: ” Mai bine spune Da” atunci când un Nu ar periclita siguranța copilului care nu și-a dobândit încă independența.

Mai este și Vina indusă de către părinții imaturi emoționali. Acele acuze subtile sau directe cu rol de control, despre cât de greu le-a fost să te aibă, cât s-au chinuit și câte sacrificii au făcut pentru tine. Se întâmplă în același tip ca insatisfacția maritală a părinților să fie pusă tot în cârca copilului, că doar pentru el au stat în nefericirea lor. Din imposibilitatea de a lua sau a-și asuma deciziile, părinții imaturi emoționali vor încârca bagajul copilului cu toată neputința lor, iar acesta îl va căra cu el peste ani, și cu fiecare zi bagajul va deveni din ce în ce mai greu. Unii cad îngenunchiați de greutatea sa.

Nu pot omite celebrul Nu spus de copil în anii definitivării sale ca persoană, care este receptată ca o vorbă jignitoare de către părintele cu egoul lezat , și va fi taxată printr-o retragere a iubirii sau o pedeapsă, sau și mai rau, printr-o învinuire a copilului de starea de sănătatea sau emoțională a părintelui. Ce învață copilul? Va înțelege că el poate face mult rău oamenilor dragi daca spune Nu, iar astfel va evita să refuze. Orice. Oricum.

Însă copil nu rămâi toată viața. Crești, evoluezi, te dezvolți și dezvolți relații. Dar foarte des te simți epuizat, ai migrene sau probleme de somn, mergi aplecat și privești mult în jos, ești inundat de gânduri că puteai face mai bine, că doar de tine depinde să reușească relația sau să se rezolve proiectul. Te gândești că din cauza ta partenerul a fost astazi trist, că sigur ai făcut ceva greșit. Te obsedează gandul că nu ai reușit să îți iasă perfect planul atât de bine gândit. Îți este greu să iei decizii sau să faci surprize, ca să nu greșești. Simți că tu te începi să te risipești, pentru că oferi părți din tine tuturor pentru a ajuta, pentru a nu simții Vina. Cu cât eviți Vina, cu atât ea va avea mai mult control asupra vieții tale. Poate că e momentul să te împrietenești cu ea.

Despre Vină se poate spune că este una din trăirile primitive, inflexibilă și inadaptabilă. Indiferent de experiențe și procese, de vârstă sau de nivelul de maturitate, Vina va apărea la ușa ta la primul NU exprimat, cu prima ocazie când nu ești disponibil pentru ceilalți, la primul gând că faci ceva și pentru tine. Ce faci acum? Te uiți pe vizor și te prefaci că nu ești acasă? Sau îi deschizi ușa, o inviți înăuntru și o servești cu ceva? Doar vă știți de o viață.

Dacă Vina apare în mintea ta atunci când ai reușit să spui un simplu Nu, Felicitări! tocmai te-ai conturat cu o linie, te-ai delimitat și ai prins mai multă formă. Ea este cea care tocmai te anunță că ai făcut ceva pentru tine, și o să o primești însă doar ca prezență, nu cu bagajele copilăriei. Poate îi vei mulțumi pentru vizită și o să îi spui că o mai aștepți pe la tine, tot așa, fără bagaje, ca să te mai anunțe că tu evoluezi spre independență. Vizitele scurte sunt cele mai plăcute!

PS: În cabinet bat cel mai des la ușă cei doi principali cauzatori ai disconfortului psihic : Vina și Rușinea. Și este locul cel mai potrivit pentru a dezvolta o relație bună cu aceștia, și să ne oferim șansa de a crește.

Ruxandar Camelia – Psiholog/Psihoterapeut Integrativ/Consilier @ StareaDeSine